Domme adresformulieren

April 23rd, 2009 auteur: Felix Ogg | onderwerp: Rare knoppen, User Centered Design, verkeerde conventies.

Hoe vaak gebeurt het niet dat een online contactformulier vraagt om informatie die je slaafs moet invullen. Telkens dezelfde gegevens. U bent vast ook vaak “Mickey Mouse” in “Duckstadweg 1, 1234 AA Duckstad”?

Het hoeft niet. Tegen een kleine investering irriteert u uw eigen webbezoeker/-klant niet meer. En het levert nog gigantische besparingen op ook.

Zet uw adres op de stippellijn

Het meest voorkomend gegeven dat ik invul op webformulieren is mijn e-mail adres. Grappig genoeg is dat dus ook meteen hetgeen dat ik het minst snel weggeef. En als ik het moet invullen vink ik vooral geconcentreerd de vinkjes “geen e-mail nieuwsbrief” aan. Maar dan komt de lol pas. Mijn postadres is ook een gewild informatie-item. Het kan meestal in het volgende vakje…

straat, huisnummer, postcode, woonplaats, toch?

Het adres bestaat in Nederland uit 4 onderdelen:

standaard adresinvoer

standaard adresinvoer

 1. de straatnaam
 2. het huisnummer, extra vakje voor de “toevoeging”
 3. de postcode, meestal 2 vakjes, of 1 vakje waarbij de laatste letter net onleesbaar wordt
 4. de woonplaats

Dus de standaard is dat ik 6 velden *verplicht invul om – schoorvoetend – mijn adres te geven. Telkens weer opnieuw. Het is geestdodende routine. En dan heet ik uit pure wanhoop al snel Donald Duck.

Soms wens ik  – gewoon voor de afwisseling – dat ik een postbus of een antwoordnummer tot mijn beschikking had, zodat 99% van de formulieren onbruikbaar zouden worden… Want er is minder aan een Nederlands adres, dan de “grote vier”.

fout! postcode en huisnummer

Afgezien van de telkens terugkerende ellende met het postcodeveld dat te klein is, of – vaker nog – te dom om te ’snappen’ dat ik met het menselijke “5612 WH” hetzelfde bedoel als “5612WH”, zonder spatie, wat schijnbaar de standaard is in computerland (of juist vice versa? Het is mij een raadsel), ziet adresformulier bouwend softwareland (waarde collega’s) een veel groter verbeterpunt over het hoofd: de postcode en huisnummer zijn je volledige adres:

 1. de postcode, in 1 vakje inclusief letters: “5612 WH” en zonder protest ook “5612WH”
 2. het huisnummer, in 1 vakje, dat eventuele toevoegingen negeert

Maak uw bezoekers blij en neem een (betaald) abonnement op een postcodetabel, er zijn vele aanbieders van. Ik tik mijn postcode en huisnummer en floeps! Mijn volledige adres staat ter controle op de site. Wat een heerlijk gevoel.

En contact met de aanbieder van zo’n tabel behoedt u meteen voor kopzorgen over Internationale adressen, want die ellende heb we nog niet eens aangeroerd. Het postcode + huisnummer concept werkt namelijk lang niet voor alle landen van de wereld. Een gespecialiseerde dataleverancier weet hoe het zit.

De bonus

Wilt u helemaal de blits maken en uw site-bezoeker een plezierig formulier bieden? Bouw het kreng dan niet zelf, maar hergebruik het beste formulier van een webservice, dat

 • perfect omgaat met alle invoer-eigenaardigheden en
 • minder Donald Ducks en Jan de Vriesen verwerkt, of ze eruit filtert
 • netjes past in uw huisstijl en
 • in alle denkbare talen vertaald is voor uw Internationale bezoeker.

Een kleine investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt in gewonnen merkimago en gebruiksgemak.

De jackpot: Standaard gegevensbronnen zijn te goedkoop om zelf te onderhouden

292904_jackpot_machinePostcodes zijn het topje van de ijsberg van gegevensbronnen die niemand in het dagelijks leven kan omzeilen. Naast het comfort, biedt een specialistisch gegevensleverancier informatie inzichtelijk en aantrekkelijk aan. Maar uw systeem wordt vooral beheersbaar: Onderschat niet de enorme administratieve last van het actualiseren van een persoonsbestand, voor welk doeleinde dan ook. Dat kun je tegenwoordig goedkoper uitbesteden dan zelf doen. Een klantenbestand van 1000 klanten actualiseren kan al voor €170,- Daar doe je het zelf niet voor.

De angst voor online gegevensbronnen is niet meer van deze tijd. Voor een prikkie zet u (of erger nog: uw concurrent) een leverancier in. Investeer dus niet àlles in het mooiste web-formulier, maar laat een restje om uw systemen te koppelen met zulke diensten.

2 Responses to “Domme adresformulieren”

 1. Ving | 12/11/11

  Your website has to be the elcertionc Swiss army knife for this topic.

 2. Felix Ogg | 13/11/11

  I seriously have no idea what you mean by that, but it sounds like a just compliment.

Share Your Thoughts